Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Κόκκινος πειρασμός


Κόκκινος πειρασμός

Έχει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε...απολαυστικές στιγμές. Ο λόγος φυσικά για τη φράουλα.
Αυτήν την εποχή έχω μια αδυναμία -το λες και εμμονή- στις φράουλες. Σκέτες, σε φρουτοσαλάτες, με σαντιγί, με γιαούρτι, καραμελωμένες με cheesecake ή frozen yogurt. Ή ακόμη σε κοκτέιλ -με ή χωρίς αλκόολ. Είναι το αγαπημένο μου φρούτο! Μόλις, λοιπόν, βγουν στα οπωροπωλεία δεν μπορώ να αντισταθώ.
Ευτυχώς είναι ένας υγιεινός εθισμός, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α(καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες και αρκετές φυτικές ίνες. Βοηθά όσους έχουν προβλήματα ρευματισμών, χολής, δυσκοιλιότητας, αναιμίας ή υπέρτασης. Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά, μαλακτικά, ενώ βοηθά σημαντικά στην αποβολή τοξινών του οργανισμού. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθά στην προστασία από την οστεοπόρωση, αλλά και στην πρόληψη κατά της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών παθήσεων γενικότερα, του καρκίνου, της αρθρίτιδας, ενώ είναι ευεργετική για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, έχει και καλλυντική δράση, καθώς τονώνει την επιδερμίδα και την κάνει απαλή και σφριγηλή. Θερμιδικά αποδίδει περίπου 47 θερμίδες ανά 100gr.
Με αυτόν τον -ιδιαίτερα θρεπτικό- κόκκινο πειρασμό μπορούμε να φτιάξουμε μια πολύ εύκολη, πολύ υγιεινή και πολύ γευστική λιχουδιά. Παρότι την είχα ανεβάσει αυτή τη συνταγή πέρσι το καλοκαίρι, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό. Αν δεν το καταλάβετε ήδη, μιλώ φυσικά για το Milkshake φράουλα.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν αυτή τη συνταγή από το ρόφημα που φτιάχνουν στις καφετέριες, που το φτιάχνουν με παγωτό και γάλα -και, ας μην υποκρινόμαστε, πάντα επιλέγουμε σοκολάτα. Αυτή η συνταγή, όμως, είναι λίγο διαφορετική και απείρως πιο υγιεινή. Και ακριβώς επειδή δεν είναι τόσο γλυκό, δεν λιγώνει ούτε ανοίγει την όρεξη. Πέραν τούτου, είναι τόσο χορταστικό που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες πρωινό για κάποια που προσέχει τη διατροφή της(κυρίως τις μέρες που έχει ζέστη και δεν έχεις πολύ όρεξη). Τα υλικά είναι ελάχιστα και διαθέσιμα παντού. Και από γεύση; Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Υλικά:
1φλ γάλα
½ κεσεδάκι γιαούρτι
1φλ φράουλες
2-3κγ ζάχαρη ή μέλι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γιαούρτι στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα. Τις μετράμε στο φλιτζάνι. Γενικά, όσες φράουλες βάλουμε τόσο είναι και το γάλα. Κανονικά χρησιμοποιούμε μίξερ, αλλά γίνεται και στο μούλτι -ειδικά σ' ένα φοιτητικό σπίτι είναι απίθανο να βρεις μίξερ. Ρίχνουμε το γάλα και τις φράουλες. Βγάζουμε το γιαούρτι απ' την κατάψυξη και βάζουμε το μισό. Βάζουμε 1 κγ γάλα εβαπορέ(τρικ που έμαθα από φίλο μπάρμαν για περισσότερη γεύση). Ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι. Εγώ έβαλα 2κγ μέλι.(έτσι κι αλλιώς το μισό μένει στον πάτο του μίξερ). Τα χτυπάμε λιγάκι.
Βλέπουμε την πυκνότητα και προαιρετικά προσθέτουμε λίγο ακόμη γιαούρτι(εγώ έβαλα επειδή τα γαλακτοκομικά μου είναι όλα ημιαποβουτυρωμένα και το ήθελα πυκνό). Χτυπάμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το μείγμα σ' ένα μεγάλο ποτήρι και το ρόφημα μας είναι έτοιμο. Μμμμ!
Μπορείτε να το διακοσμήσετε με πολλούς τρόπους: να βάλετε σιρόπι φράουλα στα τοιχώματα του ποτηριού πριν ρίξετε το milkshake, να βάλετε από πάνω σαντιγί, ολόκληρα κομμάτια φράουλας ή τρούφα σοκολάτας. Εγώ το ήθελα λίγο πιο ανάλαφρο, οπότε δεν πρόσθεσα τίποτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου