Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Καλημε...σημεριασε!



Μ' έπιασε λίγο το μεσημέρι σήμερα μέχρι να αποφασίσω να γράψω ανάρτηση για καλημέρα και μάλιστα έχω ήδη μαγειρέψει μεσημεριανό. Όχι, δε με έπιασε η προκοπή του γήρατος, απλά χθες κοιμόμουν μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα και όπως είναι φυσικό είμαι ακόμη ξύπνια. Έτσι, λοιπόν, η σημερινή συνταγή δεν είναι για πρωινό, αλλά για μεσημεριανό. Είχαμε, λοιπόν, που λέτε, ένα πράσο ξεχασμένο στο ψυγείο και μου ζήτησε η μαμά μου να το μαγειρέψω. Αυτό που είχε στο μυαλό της, βέβαια, ήταν πρασόρυζο, αλλά εγώ σήμερα δεν ψηνόμουν και πολύ(ήταν και το πράσο μπασμένο, δεν "έλεγε"). Έτσι έψαχνα να φτιάξω κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν τρώμε συχνά, κι έπεσα πάνω σ' αυτή τη συνταγή. Πάντα ήθελα να τη δοκιμάσω, αλλά ποτέ δεν έτυχε. Έτσι ξεκίνησα να τη φτιάξω και το αποτέλεσμα με δικαίωσε πανηγυρικά. Άλλωστε, ο ουρανός είναι ακόμη λευκός και ο καιρός χειμωνιάτικος -τι πιο ταιριαστό από σούπα; Και φυσικά δε μπορούσα να μην τη μοιραστώ μαζί σας!

Σούπα βελουτέ με πράσο και πατάτα
(http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=3445)


Υλικά (για 4-5 άτομα):
  • 5 μέτρια πράσα (το λευκό μέρος) 
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 250 ml γάλα πλήρες
  • 1,5 lt ζωμός κότας (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι 

Εκτέλεση:
Σκίζουμε τα πράσα κατά μήκος στα δύο για να πλυθεί καλά το εσωτερικό τους. Τα κόβουμε σε ροδέλες 3 εκ. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό μαζί με τα πράσα και τις πατάτες, ανάλογο αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, διορθώνουμε το αλάτι, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας. Σερβίρουμε με το μαϊντανό. Σημ.: Για πιο πλούσια γεύση, προσθέτουμε στο τέλος μία κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο.
Σημειώσεις:

  • Εγώ επειδή είχα μόνο ένα πράσο(κι αυτό λίγο μπασμένο) χρησιμοποίησα το 1/5 των προτεινόμενων υλικών, οπότε μη σας απασχολεί η ποσότητα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε διαλυμένο γάλα εβαπορέ -όπως κι εγώ- να ξέρετε ότι θα "γλυκίζει" λίγο, αλλά η σούπα είναι εξίσου νόστιμη.
  • Η σούπα -σε μικρή ποσότητα- διαλύεται ωραιότατα και στο μούλτι(ποιος καθαρίζει ολόκληρο μίξερ!). Μπορείτε, μάλιστα, να ρίξετε μέσα το μαϊντανό χοντροκομμένο και να κοπεί ωραιότατα ενώ θα χτυπιέται η σούπα.
  • Η γεύση του θυμίζει λίγο και πουρέ πατάτας, οπότε αν το κάνουμε λίγο πιο πηχτό μπορεί να συνοδεύσει ένα κρέας, όπως πχ μια χοιρινή τηγανιά.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, η γεύση του θα το απογειώσει.
  • Αν είναι να το φάτε ως σούπα, παίξτε με τις υφές και συνοδέψτε το με τραγανά κρουτόν(αν τα φτιάξετε εσείς ακόμη καλύτερα!).



Κι ένα ξεσηκωτικό τραγούδι, έτσι για το καλό
(να με δείτε να χτυπιέμαι στο σαλόνι λες και χορεύω harlem shake να γελάτε ένα μήνα!)

5 σχόλια:

  1. Χαχα...Αυτό με τη μουσική την ξεσηκωτική το κάνω και εγώ στο μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού....Για βίντεο είμαι... Αφού λέω πως αν τύχει και με δει κανένας θα του φτιάξω τη μέρα από τα γέλια..
    Αλλά που χορεύεις πάνω κάτω με την κουτάλα, τα μαχαίρια στα χέρια...Όλα τα λεφτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξέρεις πόσες φορές αναρωτήθηκα αν με βλέπουν οι απέναντι μου στην Κομοτηνή(στην Καβάλα δε βολεύει η οπτική γωνία των μπαλκονιών τους :Ρ); Αποθέωση!
      Έπρεπε να με δεις να χτυπάω αυγολέμονο και να χορεύω άμπα να κατουρηθείς απ' τα γέλια :Ρ

      Διαγραφή
    2. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα... Όλα τα λεφτά...! Μέχρι και οι ABBA θα σε αποθέωναν!

      Διαγραφή
    3. Αχααα! Τέτοια χορογραφία δεν πιστεύω να έχουν ξαναδεί(παρεμπιπτόντως εκείνη τη μέρα έκανα και γ**ω τα αυγολέμονα!!!)

      Διαγραφή