Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Εύκολο γλυκάκι με τσουρέκι που περίσσεψε και σπιτικό παγωτό -ΧΩΡΙΣ παγωτομηχανή!!!

EDITORIAL
Χριστός Ανέστη! Καλώς σας βρήκα μετά από μια ολιγοήμερη απουσία από τη μπλογκόσφαιρα. Αποφάσισα η πασχαλινή μου ανάρτηση να έχει μια γλυκιά γεύση και πιο συγκεκριμένα να είναι μια συνταγή για το τσουρέκι που μας περίσσεψε. Φέτος το Πάσχα με έπιασε μια ζαχαροπλαστική έμπνευση κι έφτιαξα τα δικά μου τσουρέκια για πρώτη φορά -τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο απ' ότι νόμιζα- αλλά και το δικό μου, σπιτικό παγωτό ΧΩΡΊΣ παγωτομηχανή -επίσης πιο εύκολο απ' ότι περίμενα! Και οι δύο συνταγές ήταν απροσδόκητα εύκολες και συνειδητοποίησα ότι ο μόνος λόγος που χαρακτηρίζονται ως "μπελαλίδικες" είναι πως απαιτούν να βρίσκεσαι αρκετές ώρες στο σπίτι καθότι αρκετά χρονοβόρες (οι ώρες αναμονής είναι μπόλικες). Μου φάνηκε λοιπόν ο τέλειος συνδυασμός σε μια συνταγή ώστε να αξιοποιήσω το νέο γλυκό και το γλυκό που περίσσεψε! Πρόσθεσα και μια γρήγορη σος φράουλας και το αποτέλεσμα απογειώθηκε! Λοιπόν, φάτε όσο προλαβαίνετε -να εξαφανίσουμε τα απομεινάρια των εορτών- και από Δευτέρα δίαιτα(γιατί σε λίγο δε θα χωράμε ούτε στις φόρμες μας)!!!

Ναι, πάλι ξέχασα να το βγάλω φωτογραφία πριν το φάω :Ρ

ΥΛΙΚΆ:

Τσουρέκι

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις (8 φλ. τσαγιού)
  • 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 200 γρ. ζάχαρη (1 φλ. τσαγιού)
  • 150 γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο (¾ φλ. τσαγιού)
  • 120 γρ. γάλα (2/3 φλ. τσαγιού)
  • 7 αυγά (το 1 για άλειμμα)
  • 5 γρ. αλάτι (1 κγ.)
  • 7 γρ. μαχλέπι (3-4 κγ. κοφτά)
  • Ξύσμα από 1 ½ λεμόνι ή 1 πορτοκάλι

Παγωτό

  • 1 κουτί σαντιγί Morfat
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ(πλήρες σε λιπαρά)

Σος φράουλας

  • 100-150 γρ. φράουλες κομμένες σε κυβάκια
  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη


ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Τσουρέκι
Δουλεύετε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Προσθέτετε ½ φλ. τσαγιού αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα και το αφήνετε σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό μέρος για μισή ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε ένα μπολ χτυπάτε 6 αυγά, προσθέτετε τη ζάχαρη, τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλάτι, το ξύσμα(αγοράστε ακέρωτα πορτοκάλια ή λεμόνια από βιολογικό οπωροπωλείο) και το μείγμα μαγιάς(προζύμι). Προσθέτετε το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη ή πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση* και πλάθετε 2 λωρίδες, τις στρίβετε και πλέκετε πλεξίδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένα ταψιά και τα αφήνετε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ½ ώρα. Αλείφετε τα τσουρέκια με το αυγό που κρατήσατε και τα ψήνετε στους 200º C για 30' περίπου.

Παγωτό
Χτυπάτε την σαντιγί στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να "στέκεται". Ρίχνετε σιγά-σιγά το ζαχαρούχο ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Τέλος ρίχνετε σιγά-σιγά το εβαπορέ ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε. Ρίχνετε το μείγμα σ' ένα πλαστικό μπολ. Το βάζετε στην κατάψυξη για περίπου 1 ώρα. Το βγάζετε, ανακατεύετε μ' ένα κουτάλι και το βάζετε ξανά στην κατάψυξη για ½ ώρα. Το βγάζετε απ' την κατάψυξη και το επαναφέρετε στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάτε ξανά μέχρι να αφρατέψει. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να κάνετε διάφορε προσθήκες στο παγωτό σας. Εγώ έκανα δύο γεύσεις: σ' ένα μπολ άφησα την κρέμα όπως ήταν και σ' ένα δεύτερο έριξα λιωμένη (σε μπεν μαρί) κουβερτούρα γάλακτος και σταγόνες κουβερτούρας για να γίνει παγωτό φράουλα. Μπορείτε να δοκιμάσετε χίλιες δυο παραλλαγές: με σος φρούτων, τριμμένα μπισκότα, espresso, καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, βανίλια μαδαγασκάρης, ή -κάτι επίκαιρο- μπορείτε να προσθέσετε μαχλέπι, ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένη ψίχα τσουρεκιού και να φτιάξετε σπιτικό παγωτό με γεύση τσουρέκι!

Σος φράουλας
Ρίχνετε την φράουλα σ' ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βγάζουν υγρά ρίχνετε τη μισή ζάχαρη και ανακατεύετε. Όταν ενσωματωθεί η ζάχαρη, ρίχνετε και την υπόλοιπη και κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο μισό. Σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα(εγώ προτιμώ να "κρατάει" κομματάκια φράουλας).

Σερβίρισμα
Σ' ένα ρηχό, στρογγυλό πιάτο τοποθετείτε μια φέτα τσουρέκι(αν έχει μπαγιατέψει αρκετά μπορείτε να το "φρυγανίσετε" στο φούρνο). Αλείφετε πάνω του λίγη σος φράουλας να υγρανθεί η ψίχα. Βάζετε δυο μπάλες παγωτό. Περιχύνετε με σος φράουλας.

*Εγώ κράτησα κι ένα ακόμη κομμάτι για να κάνω -θεϊκά!- ρολά κανέλας. Ανοίγετε τη ζύμη -σε ορθογώνιο σχήμα- με τον πλάστη και την αλείψετε με αυγό. Απλώνετε επάνω το μείγμα κανέλας (5γρ. κανέλα και 5γρ. καστανή ζάχαρη), το τυλίγετε και το κόβετε σε φέτες. Το αλείφετε με αυγό και ψήνετε στους 200º για 20' περίπου.

6 σχόλια:

  1. Καλα που δεν μου περισσεψε τσουρεκι, η συνταγη ειναι βομβα θερμιδων! Κι εγω το φτιαχνω αυτο το παγωτο, με μπισκοτο ειναι τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα πιο βόμβα θερμίδων πεθαίνεις, αλλά είναι νόστιμη η άτιμη!!! :Ρ
      Εγώ την επόμενη φορά θέλω να κάνω μόκα(με εσπρέσο) ;)

      Διαγραφή