Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Living la vida mocha

EDITORIAL



Καλημέρα! Καλημέρα! Έχει αυτή η καλημέρα μια γλύκα τόση, που καλημέρα θα σας λέω μέχρι να νυχτώσει...

Μετά από δύο ολόκληρους μήνες απουσίας από τα ιστολογικά δρώμενα(ένεκα εργασίας και χαράς), σας απευθύνω ξανά τη διαδικτυακή καλημέρα μου, συνεχίζοντας την "παράδοση" που δημιούργησα τα τελευταία χρόνια, τη συνήθεια που έγινε λατρεία. Τόση είναι, μάλιστα, η λαχτάρα μου για την ανάρτηση που άργησε...πολλές μέρες, που έφτασα να παραφράσω τη μαγική πρόζα του Shakespeare(θα πέσει φωτιά να με κάψει!).

Το σημερινό πρωινό με βρήκε στο μπαλκόνι μου, με φθινοπωρινή διάθεση κι ένα φλιτζάνι ζεστή λαχταριστή mocha(εξ ου και το λογοπαίγνιο στο τίτλο) να μου ζεσταίνει τα χέρια και την καρδιά. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι ήδη φανερή στη γειτονιά μας, γεγονός που καθιστά απαραίτητα τα "αξεσουάρ" του φθινοπώρου: μια ρόμπα, μια κουβέρτα, κάτι ζεστό τέλος πάντων, να τυλίγει το σώμα και να το προφυλάσσει από το αγιάζι. 

Σας έχω από καιρό εξομολογηθεί την τάση που έχω να προσθέτω "λάμψη" στην καθημερινότητα μου, να την κάνω πιο ατμοσφαιρική, πιο "κινηματογραφική". Πίνω τον καφέ μου μέσα σε πορσελάνινα φλιτζάνια, σερβίρω στον εαυτό μου ένα πλούσιο πρωινό, χρησιμοποιώντας πάντα το καλό μας σερβίτσιο, φοράω χαριτωμένα baby doll ή vintage νυχτικά και τη σατέν μου ρόμπα να με ζεσταίνει και νιώθω λες και ξύπνησα σαν ένα τηλεοπτικό fashion icon. Σαν να ζω μια μέρα στη ζωή της -πάντα στυλάτης- Blair Waldorf διανθισμένη από τη χλιδή και τα σκάνδαλα του Upper East Side, όπως παρουσιάζεται στην τηλεοπτική σειρά Gossip Girl, ή στην ανέμελη ζωή της Νεοϋορκέζας αδέσμευτης γυναίκας, όπως αυτή απεικονίζεται στα άρθρα της νευρωτικής εργένισσας -και ιέρειας του στυλ- Carrie Bradshaw στο τηλεοπτικό Άγιο Δισκοπότηρο του γυναικείου πληθυσμού που λέγεται Sex and the City.


Γράφω αυτές τις λέξεις ρουφώντας λαίμαργα το δροσερό αεράκι του πρωινού, που φέρνει το άρωμα των χρυσοκίτρινων φύλλων και του βοριά στα ρουθούνια μου. Διάστικτες νότες φθινοπώρου που τρυπώνουν στα πνευμόνια μου και με ταξιδεύουν σε άλλα μέρη, μακρινά, και σε φθινοπωρινά τοπία. 
Σε πάρκα βγαλμένα, θαρρείς, από φθινοπωρινά τοπία του Monet. Σε ακρωτήρια που τα χτυπούν τα γκρίζα κύματα. Σε πολύβουες πόλεις, όπου η κίνηση δεν σταματά ούτε όταν σταγόνες βροχής ραίνουν τους διαβάτες. Σε πλακόστρωτα στενά, στα οποία μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος σε μια εποχή παλιότερη, παραμυθένια. Σε παλαιοβιβλιοπωλεία με ράφια καλυμμένα απ' άκρη σ' άκρη με σπάνια αντίτυπα που σε ζαλίζουν με τη μυρωδιά των κιτρινισμένων σελίδων τους. Σε μικρά vintage bistro περιστοιχισμένη από διανοούμενους· καταραμένους ποιητές και φιλόσοφους. Σε Παριζιάνικες υπαίθριες βεράντες, τυλιγμένη με μια κουβέρτα κρατώντας ένα ζεστό αφέψημα στο χέρι να ρεμβάζω τους περαστικούς διαβάτες προσπαθώντας να μαντέψω τις σκέψεις τους. Σε ήσυχες γωνιές με θέα στην πόλη, όπου μοσχοβολούν ο αχνιστός καφές και οι φρεσκοψημένες λιχουδιές,  να γεμίζω λευκές σελίδες με λέξεις και ταξίδια.
Καβαλάρης στη φαντασία μου, ταξιδεύω στα πέρατα του κόσμου...

Έτσι ζωγραφίζω τα φθινοπωρινά μου πρωινά·
με χρυσοκίτρινα φύλλα και όνειρα...



Κι επειδή μια καλημέρα είναι μισή δίχως μια γευστική λιχουδιά, πάμε να δούμε μαζί τη συνταγή για ένα λαχταριστό αρτοσκεύασμα που ταιριάζει "γάντι" στη φθινοπωρινή μας καλημέρα...


Ρολά με nutella 

και γλάσο κρέμας τυριού


Αυτά τα ρολά είναι η σοκολατένια αντιστοιχία με τα ρολά κανέλας. Ότι πρέπει για τον καφέ σας και με υπέροχη γεύση. Όπου υπάρχει nutella είναι περιττές οι περιγραφές για την αυτονόητη τέλεια γεύση.

Μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο και πριν τα σερβίρετε να τα ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ρολά με nutella και γλάσο κρέμας τυριού. Μοναδικά…

Υλικά:

Για ζύμη:
1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
¼ φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου και ελαφρώς χτυπημένο
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και ελαφρώς κρύο
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
2 φλιτζάνια Nutella

Για γλάσο:
250γρ. τυρί κρέμα, μαλακό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
¼ φλιτζανιού πλήρες γάλα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ήπια χύνουμε το ζεστό γάλα πάνω από τη ζάχαρη και τη μαγιά. Το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά.

Χτυπάμε μέσα το χτυπημένο αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέσα το αλεύρι και το αλάτι με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία υγρή ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.

Ανοίγουμε την ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας έναν καλά αλευρωμένο πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη σε ένα ορθογώνιο.
Βουτυρώνουμε 12 φόρμες για muffins.


Λιώνουμε την Nutella για περίπου 20 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Απλώνουμε την Nutella πάνω από τη ζύμη ομοιόμορφα σχεδόν μέχρι τα άκρα, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα. Τυλίγουμε την ζύμη γύρω από τον εαυτό της σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε 12 φέτες και βάζουμε το κάθε ένα στην φόρμα muffin.


Βάζουμε τις φόρμες στον φούρνο και ψήνουμε στους 180°C. Τα ρολά θα φουσκώσουν. Ψήνουμε μέχρι τα ρολά να ροδίσουν ελαφρά στο πάνω μέρος, περίπου 20-22 λεπτά συνολικά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στις φόρμες ενώ εμείς φτιάχνουμε το γλάσο.

Για το γλάσο: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το τυρί κρέμα και την ζάχαρη άχνη. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το γάλα μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.

Βγάζουμε τα ρολά από τις φόρμες και τα περιχύνουμε με το γλάσο. Τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου