Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η τέχνη του θανάτου

Cemetery Symbolism

Υπό ποιες περιστάσεις ένα τσακισμένο ρόδο κοσμεί ένα ταφικό μνημείο;
Τι συμβολίζει ένα γλυπτό περιστέρι που αναπαύεται επάνω σε μία ταφόπλακα;


Μπορεί να μην έχουμε gothic νεκροταφεία στην Ελλάδα(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), ωστόσο όλοι όσοι έχουμε παρακολουθήσει τουλάχιστον μια ταινία τρόμου στον κινηματογράφο είμαστε εξοικειωμένοι με τη -στοιχειωμένη και αιθερία- εικόνα τους. Κι όσοι είχαν την τύχη να ταξιδέψουν στο Παρίσι, δεν παρέλειψαν να περάσουν μια βόλτα από το διασημότερο κοιμητήριο του κόσμου, το Cimetière du Père Lachaise, όπου αναπαύονται εν ειρήνη -μεταξύ άλλων- μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και της μουσικής.

Πόσοι, ωστόσο, γνωρίζουν τι συμβολίζουν τα περίτεχνα γλυπτά που κοσμούν τούτους τους τάφους;

Καιρός να μάθουμε. Η παραπάνω -αναδημοσιευμένη- ανάρτηση μας εξηγεί τη σημασία των συνηθέστερων συμβόλων που μπορεί να συναντήσουμε σ' ένα κοιμητήριο. Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε μια ταινία τρόμου με παρέα, αφιερώστε λίγο χρόνο και παρατηρήστε το σκηνικό. Κάντε μια επίδειξη των -μακάβριων- γνώσεών σας εξηγώντας τι συμβολίζουν τα γλυπτά που επέλεξε να δείξει ο σκηνοθέτης. Ή, ακόμη καλύτερα, σχολιάστε την έλλειψή τους αναφέροντας ποια γλυπτά θα προσθέτατε εσείς στο δικό σας σκηνικό -και γιατί. 

Όσο για τους επίδοξους συγγραφείς της μπλογκόσφαιρας, αξιοποιήστε τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις σας ως άσκηση δημιουργικής γραφής: συνθέστε μια σκηνή σ' ένα gothic νεκροταφείο, ενσωματώστε το σκηνικό και τη διακόσμηση στην πλοκή. Είναι η ιστορία σας κωμική ή δραματική; Εμπεριέχει το υπερφυσικό στοιχείο; Ο ήρωας φοβάται ή νιώθει άνετα μέσα στο νεκροταφείο; Γιατί βρίσκεται εκεί και ποιανού ιδέα ήταν να πάνε; Μπορεί ο ήρωας σας να χάιδεψε το άγαλμα ενός περιστεριού, μπορεί να πέρασε τα δάχτυλα του πάνω από την εγχάραξη ενός δεματιού σιτάρι. Μπορεί να είναι αυτός που εξηγεί στο συνοδό του τι συμβολίζουν ή να είναι αυτός που μαθαίνει. Μπορεί να του θυμίζει τον πατέρα, τη μητέρα, το...μπατζανάκη του και ίσως κάτι που του είπε εκείνο το πρόσωπο. Μπορεί το εν λόγω πρόσωπο να πέθανε πρόσφατα ή μπορεί ακόμη και να είναι νεκρό δίχως τάφο(πχ αγνοούμενος). Μπορεί κάποιος να κρύβεται πίσω από μια ταφόπλακα, την οποία κοσμεί ένα από τα εν λόγω γλυπτά, και να παρακολουθεί τον ήρωά σας. Μπορεί αυτός ο "κατάσκοπος" να είναι το προαναφερθέν αγνοούμενο πρόσωπο -και να μην είναι στην πραγματικότητα νεκρός, αλλά για κάποιο -δικό σας- λόγο καταδιωκόμενος. Ή μπορεί να είναι πράγματι νεκρός. Ή κάποιο άλλο απόκοσμο πλάσμα, μεταμφιεσμένο ως ο εν λόγω άνθρωπος. Τι σκοπούς έχει; Θα φανερωθεί στον ήρωα; Θα αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα; Μήπως φεύγοντας ο ήρωας σας τον βλέπει με την άκρη του ματιού του; Μήπως ο "ωτακουστής" εξαφανίστηκε αστραπιαία; Μήπως δεν είναι σίγουρος αν τον είδε ή αν το μυαλό του τού παίζει παιχνίδια; Μήπως ο ήρωας σας ξανακοίταξε, αλλά δεν ήταν εκεί πέρα κανείς; Μήπως ο συνοδός του τον ρώτησε πού κοιτάει ή αν τρέχει τίποτα; Αυτοσχεδιάστε!


Πλησιάζει Halloween, μη μας πουν και τίποτα αμόρφωτους! Pumpkin Emoticon

2 σχόλια:

  1. Πολλούς συμβολισμούς δε γνώριζα! Σε ευχαριστώω γι αυτή την ενημέρωση! Είναι πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή