Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

'Tis the season for Pumpkin Spice Lattes

EDITORIAL


Το ιστολόγιο, ξεκινώντας από τη σημερινή καλημέρα, γιορτάζει φέτος το Halloween 
μ' ένα μεγαααααααάλο αφιέρωμα!


Μια "στοιχειωμένη" καλημέρα έρχομαι να ευχηθώ σε όλους σας μετά από τόσο καιρό απουσίας. Φέτος αποφάσισα να κάνω ένα αφιέρωμα σ' εκείνη τη γιορτή που πάντα αγαπούσα μα λόγω απόστασης ποτέ δεν κατάφερα να γιορτάσω. Το μυστικιστικό Halloween, με τις αποκρουστικές φιγούρες, τις ιστορίες τρόμου, τις μαγικές προεκτάσεις.. Με τις ανατριχιαστικές λιχουδιές, που προξενούν φόβο στους επίδοξες δοκιμαστές τους(πρώτη και καλύτερη ευελπιστώ να είμαι φέτος εγώ, καθώς φιλοδοξώ να φτιάξω μερικές από αυτές). Με τις τρομακτικές στολές, τις μάγισσες και τα φαντάσματά του.
Έτσι, το υπόλοιπο του Οκτώβρη θα κυλίσει κατ' αυτόν τον τρόπο, με "απόκοσμες" συνταγές, diy αποκριάτικες κατασκευές, αφιερώματα στην ιστορία και την pop culture που σχετίζονται με αυτή τη γιορτή και φυσικά το αποκορύφωμα της εορταστικής περιόδου, την ίδια την παραμονή των Αγίων Πάντων(All Hallow's Eve) και τη νύχτα τρόμου με σιβυλλικό ξεναγό εμένα, ή πιο σωστά τη femme fatale εκδοχή μου(όσοι παρακολούθησαν το mini Halloween αφιέρωμά μου, ξέρουν περί τίνος μιλάω). Μάλιστα, πηγαίνω το αφιέρωμα ένα βήμα πιο πέρα, μεταμορφώνοντας το ιστολόγιο μου και ντύνοντας το απ' άκρη σ' άκρη με κολοκύθες και φαντάσματα, όπως αρμόζει σε τούτη τη γιορτή(αν παρατηρήσετε λίγο πιο προσεκτικά θα ανακαλύψετε ότι για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια άλλαξα το avatar μου για να τιμήσω το μεγαλύτερο έως τώρα αφιέρωμα αυτού του ιστολογίου).

Ας αφήσουμε, όμως, προς το παρόν τις εισαγωγές και ας προχωρήσουμε στο κύριο θέμα της ανάρτησης.. Οι στοιχειωμένες καλημέρες ξεκινούν από σήμερα!



Πλησιάζει Halloween! Pumpkin Emoticon
Και μαζί με τη γιορτή, οι κολοκύθες κατακτούν τον κόσμο! Σούπες, πίτες, κέικ, λιχουδιές κάθε είδους ενσωματώνουν μέσα τους την κίτρινη κολοκύθα του Jack O' Lantern και χαρίζουν μια δόση μαγείας στον ουρανίσκο μας. Γιατί για εμένα οι κολοκύθες ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένες με κόσμους μαγικούς, φανταστικούς. Όσοι έχουν ταξιδέψει με τα βιβλία του Harry Potter στο μαγικό κόσμο του Hogwarts ξέρουν τι εννοώ. 
Παρά, ωστόσο, τις φιλότιμες προσπάθειες της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, ένας είναι ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του Οκτώβρη και του Halloween. Για ρίξτε άλλη μια ματιά στον τίτλο... Μα φυσικά μιλάω για τον Pumpkin Spice Latte!


Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, τα απανταχού αμερικανικά blogs παραληρούν για το εποχιακό ρόφημα των Starbucks, τον Pumpkin Spice Latte. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, πρόκειται για έναν Latte με γεύση -τι άλλο;- κολοκύθα. Ναι, αλλά τι κάνουμε εμείς που δεν έχουμε στο...χωριό μας Starbucks, αλλά θέλουμε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δοκιμάσουμε αυτό το θεματικό Halloween ρόφημα(ή αν έχουμε στο χωριό μας Starbucks, αλλά δε θέλουμε να πληρώσουμε 5$ για ένα ποτήρι Pumpkin Spice Latte); Η απάντηση είναι τρεις λέξεις:  DI Y, δηλαδή Do It Yourself(κάντο μόνος σου). Μια επιλογή που συγκεντρώνει τα τρία "Π": πανεύκολο, πεντανόστιμο, προσιτό. Κι επειδή το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο από το αγοραστό, πάμε ευθύς αμέσως να διαβάσουμε τη συνταγή.

Pumpkin Spice Latte

Υλικά Pumpkin Emoticon

  • 2 κ.σ. πουρέ κολοκύθας
  • 1/2 κ.γ. pumpkin pie spice*
  • Φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κούπες πλήρες γάλα
  • 1 με 2 δόσεις espresso, περίπου 1/4 της κούπας
  • 1/4 της κούπας κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί (προαιρετικά)


Εκτέλεση Pumpkin Emoticon

  1. Ζεσταίνετε την κολοκύθα και τα μπαχαρικά: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μαγειρέψτε την κολοκύθα με το pumpkin pie spice και μια πρέζα μαύρο πιπέρι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και να μυρίζει σαν μαγειρεμένος πουρές. Ανακατεύετε συνεχώς.
  2. Προσθέτετε τη ζάχαρη: Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να πάρει μορφή παχύρρευστου σιροπιού με φουσκάλες(bubbly thick syrup).
  3. Ζεσταίνετε το γάλα: Ανακατέψτε στο μείγμα το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά προσέχοντας να μην κάψει το γάλα.
  4. Ανακατεύετε το γάλα: Χτυπήστε το γάλα προσεκτικά σε ένα blender ή με ένα ραβδοblender  χειρός μέχρι να γίνει το μείγμα αφρώδες και να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
  5. Ανακατεύετε τα ροφήματα: Φτιάξτε τον espresso και χωρίστε τον σε δύο κούπες, όπου θα προσθέσετε το αφρόγαλα.
  6. Γαρνίρετε: Γαρνίρετε με σαντιγί και πασπαλίστε με pumpkin pie spice, κανέλα ή μοσχοκάρυδο. (προαιρετικά)

* Επειδή είναι μάλλον αδύνατον να βρείτε pumpkin pie spice στην ελληνική αγορά, σας δίνω και μια γρήγορη συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας μείγμα, το οποίο μπορείτε να διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά σας έως ένα έτος. Οι δοσολογίες είναι ενδεικτικές από την ιστοσελίδα όπου μπορείτε να βρείτε τη συνταγή, εγώ την προσάρμοσα λίγο "με το μάτι" για να φτιάξω μεγαλύτερη ποσότητα και να φιξάρω ακριβώς το άρωμα και τη γεύση που ήθελα.

Πώς το φτιάχνουμε:

1 κ.σ. κανέλα
2 κ.γ. τζίντζερ 
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Αναμιγνύετε όλα τα μπαχαρικά (σε σκόνη) σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Για μεγαλύτερη ευκολία, βάζουμε το μείγμα των μπαχαρικών σ' ένα βαζάκι, κλείνουμε το καπάκι και το ανακινούμε καλά σαν σέικερ. Διατηρούμε το μείγμα μπαχαρικών σε αεροστεγές δοχείο για ένα έτος.

Σημειώσεις
* Τον πουρέ κολοκύθας μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας από σάρκα κολοκύθας ή -αν βρείτε- να χρησιμοποιήσετε έτοιμο. Εγώ έχω πάρει έτοιμο πουρέ κολοκύθας σε βαζάκι από το γνωστό γερμανικό super market.
* Αντί για δύο κουταλιές, εγώ έβαλα τρεις κουταλιές πουρέ κολοκύθας για πιο έντονη κολοκυθένια γεύση.
* Αντί για ζάχαρη έβαλα stevia.
* Επειδή μου είχε τελειώσει το εκχύλισμα βανίλιας, ζέστανα ξεχωριστά το γάλα με ένα λοβό βανίλια Μαδαγασκάρης και μετά σούρωσα το χλιαρό γάλα στο μείγμα της κολοκύθας.
* Σαν γνωστή coffeeholic, ήπια τον Latte μου με διπλή δόση espresso.
* Το δικό μου Latte τον ήπια χωρίς σαντιγί.
* Το συγκεκριμένο ρόφημα, παρότι ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ, είναι το βασίλειο της θερμίδας, οπότε ας θυμόμαστε να πίνουμε με μέτρο(αλλιώς θα καταλήξουμε να προσπαθούμε να χάσουμε τα κιλά των Χριστουγέννων πριν ακόμη έρθουν τα Χριστούγεννα).


Happy Halloween!

1 σχόλιο:

  1. HAPPY HALLOWEEN!!!

    Καλά τι να πω για το πανέμορφο blog σου! Από άκρη σε άκρη έχει γίνει ένα με τη γιορτή και έχει ένα μοναδικό αποτέλεσμα! Αφού σε κάθε σελίδα που ανοίγω περιμένω να περάσει μια μάγισσα με το μαγικό της σκουπόξυλο χαχαχαχα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή