Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

8 Χριστουγεννιάτικες Οστενικές Παραδόσεις



Ο Κάρολος Ντίκενς βοήθησε να γίνουν πιο δημοφιλή τα Χριστούγεννα στην Αγγλία με το βιβλίο του "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία", το 1843. Πριν από αυτό, στην εποχή της Όστεν στην Αγγλία, η χριστουγεννιάτικη αυτή περίοδος δεν εορταζόταν τόσο όσο στην μετά Ντίκενς εποχή. Όπως έχουμε όμως ξαναπεί, και στα έξι μυθιστορήματα της Όστεν αναφέρονται τα Χριστούγεννα, και ως φανατικοί της κλασσικής συγγραφέως, μπορούμε να υιοθετήσουμε μερικές νέες παραδόσεις και για τις δικές μας γιορτές, για να νιώθουμε την παρουσία της ατμόσφαιρας αυτής ακόμα και τα Χριστούγεννα. 


1. Απόλαυσε ένα δείπνο α λα ρίτζενσι 


Στην Έμμα, οι ήρωές μας απολαμβάνουν ένα χριστουγεννιάτικο δείπνο την παραμονή των Χριστουγέννων. Η Όστεν δεν περιγράφει πολλά από τα πιάτα που τρώνε, αλλά φανταζόμαστε πως θα είναι τα τυπικά πιάτα της εποχής, όπως πουτίγκα, λευκή σούπα και άλλα, που αν αναρωτιόσουν πάντα τι γεύση έχουν, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείς. 


2. Φτιάξε λίγο παντς 


Τι είναι οι χριστουγεννιάτικες διακοπές χωρίς λίγο δράμα; Ο κύριος Έλτον πίνει αρκετό από το "καλό κρασί" του κυρίου Γουέστον την παραμονή των Χριστουγέννων και καταλήγει να κάνει πρόταση γάμου. Ποιος δε θα ήθελε κάτι τέτοιο στο πάρτι του; Βρες εδώ μια καλή συνταγή για παντς της εποχής του ρίτζενσι. 


3. Γράψε γράμματα 


Στην Περηφάνια και Προκατάληψη, η Λίζι γράφει γράμματα προσκαλώντας τους αγαπημένους της για τα Χριστούγεννα στο Πέμπερλι. Ακολούθησε τα βήματά της, παίρνοντας μολύβι (ή πένα) και χαρτί και στείλε έτσι τις προσκλήσεις σου για το φετινό σου πάρτι ή γιορτινό τραπέζι. 


4. Διαβάστε δυνατά 


Στο Αβαείο του Νορθάγκερ, η μεγάλη θεία της Κάθριν της διαβάζει μια κατσάδα. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να διαβάσεις κατσάδες, αλλά το να διαβάσεις δυνατά θα ήταν μια διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια. Πάρτε ο καθένας τη σειρά του, γυρίζοντας το βιβλίο από χέρι σε χέρι, ή ας το αναλάβει ο πιο δυναμικός της οικογένειας. 


5. Διοργάνωσε χριστουγεννιάτικο τσάι 


Στην Πειθώ περιγράφεται μια πολύ ωραία εορταστική σκηνή. Δοκίμασέ το αν θέλεις να αποφύγεις το μαγείρεμα, διοργανώνοντας ένα χριστουγεννιάτικο τσάι α λα Όστεν. Βάλε όλη σου την τέχνη, φάε πίτα, κράτησε το επίπεδο ψηλά. Η Τζέιν Όστεν θα ήταν περήφανη ;) 


6. Κάνε ένα θεατρικό 


Στο Μάνσφιλντ Παρκ διοργανώθηκε ένα χριστουγεννιάτικος χορός για τα Χριστούγεννα. Αν δεν έχεις αρκετό κόσμο για να οργανώσεις έναν χορό, γιατί να μη δανειστείς άλλη μια σκηνή από το βιβλίο και να παίξεις ένα μικρό θεατρικό; Αν, βέβαια, διατίθεσαι να κάνεις κάτι τέτοιο. 


7. Πήγαινε σε ένα χορό 


Υπάρχει τίποτα πιο οστενικό από έναν χορό; Εντάξει, μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να βρεις φίλους για να συμμετέχουν, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Στην τελική, πήγαινε σε έναν χορό και απλά φόρεσε κάτι που να παραπέμπει λίγο περισσότερο στο ντύσιμο της Όστεν, με προσοχή βέβαια, δε θέλουμε να φαίνεσαι σα να ταξίδεψες στο χρόνο! 


8. Κάνε έναν μαραθώνιο με ταινίες της Όστεν 


Στην τελική, δες όλες της ταινίες της Όστεν, ή ακόμα καλύτερα, δες τις ταινίες που είναι εμπνευσμένες από τις ταινίες της Όστεν. Για παράδειγμα, το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς. Υπάρχει κάτι πιο εορταστικό; Χουχούλιασε με μια κούπα τσάι και την αγαπημένη σου οστενική ταινία, και όποτε βλέπεις χειμωνιάτικες και χριστουγεννιάτικες σκηνές, πιες στην υγειά της πιο αγαπημένης μας Τζέιν Όστεν :) 


Καλά κι Οστενικά Χριστούγεννα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου