Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Raise your wand for Alan Rickman

Πέθανε ο ηθοποιός Alan Rickman 
Ο δημοφιλής Βρετανός ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 69 ετών 
μετά από μάχη με τον καρκίνο


Λίγες ημέρες μετά την απώλεια του David Bowie
στις οθόνες μας ταξιδεύει η είδηση πως ένα ακόμη αστέρι «έσβησε» 
και το καλλιτεχνικό στερέωμα φαντάζει από σήμερα λίγο «σκοτεινό». 

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, άφησε ο Βρετανός ηθοποιός Alan Rickman, όπως μετέδωσε το πρωί της 14ης Ιανουαρίου ο Guardian. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος. H οικογένειά του έκανε την επίσημη ανακοίνωση για το θάνατο του ηθοποιού στη βρετανική πρωτεύουσα. 

O Alan Sidney Patrick Rickman είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1946 στο Χάμερσμιθ στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα από τους σπουδαιότερους βρετανούς ηθοποιούς, με σπουδαίους ρόλους στο ενεργητικό του, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο.

Δραστηριοποιήθηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Η αρχή της καριέρας του έγινε από το θεατρικό σανίδι στο οποίο καθιερώθηκε και επέστρεφε συχνά στη 30χρονη πορεία του. Υπήρξε μέλος του Royal Shakespeare Company και έχει πρωταγωνιστήσει τόσο σε κλασικές όσο και μοντέρνες θεατρικές παραγωγές.

Ο Rickman, ηθοποιός με πλούσια καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, έχει κερδίσει ένα βραβείο BAFTA, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Emmy. 

Raise your wand for Severus Snape


Ο Alan Rickman έχει υποδυθεί μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα γκάμα χαρακτήρων, ο πιο εμβληματικός, ωστόσο, ρόλος της καριέρας του είναι αναμφισβήτητα εκείνος του καθηγητή Severus Snape στη σειρά ταινιών Harry Potter

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα πολυδιάστατο χαρακτήρα, που διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νεαρού μάγου. Ένας ήρωας που επαναπροσδιορίζει την έννοια του «δευτερεύοντα» ρόλου. 

Ένας άνθρωπος, που σε πρώτο επίπεδο παρουσιάζεται ως ένας βλοσυρός καθηγητής με μια ανεξήγητη εμμονή  ενάντια στο Γκρίφιντορ και τον ίδιο τον Χάρι Πότερ. Με την πάροδο του χρόνου και των...σελίδων, ξεδιπλώνονται τόσο οι κρυφές πτυχές του χαρακτήρα του, όσο και το τραυματικό παρελθόν του, κι αρχίζει να κερδίζει σταθερά έδαφος στο fandom του Harry Potter.


Μία ανάσα πριν από το τέλος μια απρόσμενη «προδοσία» εγείρει την οργή του κοινού, έως ότου -στιγμές πριν το οριστικό φινάλε- να αποκαλυφθεί το μεγάλο του μυστικό, σχετικά με τον ανέλπιστο ρόλο που διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια. Ένας ήρωας γεννιέται. 

Ένας ρόλος που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά· τη δική μου γενιά, τη γενιά του Harry Potter. Ένας χαρακτήρας τον οποίο οι φανς λάτρευαν να μισούν, πριν αρχίσουν απλά να λατρεύουν.

Μέχρι σήμερα, η ερμηνεία του Rickman αποτελεί σημείο αναφοράς, ως η καλύτερη, ίσως, ενσάρκωση λογοτεχνικού ήρωα. Ο ταλαντούχος ηθοποιός κατάφερε να ερμηνεύσει με αληθοφάνεια και βάθος τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του Severus και να αποτυπώσει με ακρίβεια την ιδιοσυγκρασία του, σε όλο της το φάσμα. Κάθε Potterhead (μέλος, δηλαδή, του fandom του Harry Potter), ανεξαιρέτως, θεωρεί την ερμηνεία του Rickman αναντικατάστατη.


Ο Βρετανός ηθοποιός γνώρισε μεγάλη δημοφιλία μέσα από το ρόλο του ως καθηγητής Σνέιπ στις ταινίες του Χάρι Πότερ, αν και οι παλιότεροι θα τον θυμούνται από το Die Hard και το Ρομπέν των Δασών: Ο πρίγκιπας των κλεφτών, ταινία του 1991 με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ. Άλλοι γνωστοί του ρόλοι στον κινηματογράφο ήταν στις ταινίες: "Λογική και ευαισθησία", "Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου" και "Love Actually". 

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προσόντα του ηθοποιού που ξεχώριζε ήταν η βαθιά φωνή του και η εξαιρετική βρετανική προφορά του, δύο στοιχεία που τον έκαναν πολύ δημοφιλή σε ρόλους κακών αλλά κυρίως σε φιλμ όπου του ζητούνταν να δανείσει τη φωνή του.

H τελευταία του συμμετοχή στον κινηματογράφο είναι το φιλμ της Disney, Alice Through the Looking Glass, το οποίο θα προβληθεί εντός του 2016. 

J. K. Rowling says goodbye to Severus Snape


Η J.K. Rowling απέτισε το δικό της φόρο τιμής στον ηθοποιό Alan Rickman, τον άνθρωπο που έδωσε ζωή στον χαρακτήρα του καθηγητή Severus Snape για περισσότερο από μια δεκαετία, στις ταινίες Harry Potter. 


"Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω το πόσο σοκαρισμένη και συντετριμμένη είμαι με την είδηση του θανάτου του Alan Rickman. Ήταν ένας μεγαλοπρεπής ηθοποιός και ένας υπέροχος άνθρωπος" έγραψε η Rowling στο λογαριασμό της στο Twitter 

Οι δυο τους είχαν μια εξαιρετική συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια παραγωγής των ταινιών Harry Potter. Η συγγραφέας δούλεψε πολύ στενά με τον Βρετανό ηθοποιό προκειμένου να του δώσει όλο το παρασκήνιο και τις μικρές λεπτομέρειες που διαμόρφωσαν τον μυστηριώδη χαρακτήρα του Snape και τον έκαναν αυτό που ήταν

"Μου έδωσε μια απειροελάχιστη πληροφορία που με βοήθησε όμως να καταλάβω πως ο Snape ήταν πολύ πιο περίπλοκος και πως η ιστορία δεν θα ήταν τόσο απλή όσο φαινόταν" είχε πει ο Rickman το 2011. "Αν θυμάστε, όταν έκανα την πρώτη ταινία, είχε γράψει τρία ή τέσσερα βιβλία, οπότε κανείς δεν ήξερε που πήγαινε το πράγμα εκτός από αυτή. Και ήταν σημαντικό για εκείνη να ξέρω κάτι, γι' αυτό μου έδωσε μόνο μια τόσο μικρούτσικη πληροφορία που με έκανε να σκεφτώ πως η συνέχεια θα ήταν διφορούμενη". 


Την αποκλειστική αυτή πληροφορία σχετικά με τον Severus Snape που μοιράστηκε με τον Alan Rickman, αποκάλυψε η Rowling στους φανς λίγες ημέρες μετά το θάνατο του ταλαντούχου ηθοποιού.

Ο Rickman είχε γράψει επίσης στην Rowling κι ένα γράμμα, μετά το τέλος της σειρά ταινιών Harry Potter για να την ευχαριστήσει για το έργο της. "Η ιστορία χρειάζεται έναν καλό αφηγητή. Ευχαριστώ για όλα, Jo" είχε πει ο ίδιος τότε. 

Η Rowling εξέφρασε επίσης και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του Rickman, σχολιάζοντας πως "όλοι χάσαμε ένα μεγάλο ταλέντο, η οικογένειά του έχασε ένα κομμάτι της καρδιάς της". 

http://thewolvesareout.tumblr.com/post/137523127858/omg-fans-of-alan-rickman-left-a-single-lily


3 σχόλια:

  1. Ντάξει....Για τον συγκεκριμένο δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν σα να έφυγε κάποιος δικός μου άνθρωπος. Στεναχωρήθηκα τόσο πολύ.

    Rest in Peace Alan!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ ούτε εγώ το πίστευα. Τον νιώθω ακόμη τόσο ζωντανό στη μνήμη μου...
      Ήταν σαν να πεθαίνει ξανά ο Σέβερους.

      Διαγραφή