Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Φλογέρες γεμιστές με φέτα, ελιές, ρίγανη και μαρμελάδα ντομάτας

Το οφειλόμενο αφιέρωμα του Βαλεντίνου συνεχίζεται, με όλες εκείνες τις αναρτήσεις που καταχωρήθηκαν στο πρόχειρο του blogger λίγο πριν δώσω στο αφιέρωμα το "πράσινο φως" ώστε να κυκλοφορήσει στη μπλογκόσφαιρα. Αφιέρωμα, ωστόσο, που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας για προσωπικούς λόγους που με κράτησαν μακριά από το ιστολόγιό μου.

Επειδή, όμως, μου αρέσει να κρατάω τις υποσχέσεις μου, αποφάσισα να δημοσιεύσω τις χρωστούμενες αναρτήσεις μου έτσι κι αλλιώς -ή έστω εκείνες τις αναρτήσεις που ήταν μισοτελειωμένες στη λίστα αναμονής του πίνακα ελέγχου μου.

Ευτυχώς που υπάρχει το γνωστό κόλπο και μπορώ να δημοσιεύω αναρτήσεις με ό,τι ημερομηνία θέλω -παρελθούσα ή ακόμη και μελλοντική- κι έτσι το αφιέρωμα εμπλουτίζεται στην ημερομηνία που του πρέπει -έστω ετεροχρονισμένα.

Φλογέρες γεμιστές με φέτα, ελιές, ρίγανη 
και μαρμελάδα ντομάτας


Για την επόμενη συνταγή του αφιερώματος, επέλεξα ένα ορεκτικό το οποίο ίσως να μην μοιάζει και πολύ ερωτικό (τώρα που το καλοσκέφτομαι είναι ό,τι πρέπει για την Τυρινή). Μία, όμως, λεπτομέρεια με ώθησε να το καταχωρήσω στα πλαίσια των βαλεντινο-λιχουδιών. Η λεπτομέρεια αυτή δεν είναι άλλη από το συνοδευτικό του συγκεκριμένου ορεκτικού. Ένα ντιπ πρωτότυπο, απόλυτα ταιριαστό με πιάτα τυριών και το κυριότερο: κατακόκκινο.

Όλοι αγαπάμε τις βραδιές κρασιού. Ζεστές και χαλαρές, είναι η καλύτερη διασκέδαση για μια παρέα λίγων κι εκλεκτών φίλων ή για ένα ζευγάρι που θέλει να έρθει πιο κοντά. Ένα καλό κρασί, ένα πιάτο γευστικών τυριών... Άπειροι γευστικοί συνδυασμοί και γκουρμεδιά εκ του προχείρου συνθέτουν το πιο εύκολο τραπέζι που μπορεί να οργανώσει κάποιος στο σπίτι του. 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν γλυκόξινες μαρμελάδες για να συνοδεύσουν τα τυριά τους. Σύκο, δαμάσκηνο ή ακόμη και φρούτα του δάσους, φρουτένιες και πεντανόστιμες- έρχονται να απογειώσουν τη γεύση ενός ώριμου λιπαρού τυριού. Γιατί όμως να περιοριστούμε στα φρούτα, όταν μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας μαρμελάδα από λαχανικά; 

Φανταστείτε την έκπληξη των καλεσμένων σας όταν τους σερβίρετε σαν συνοδευτικό μια μαρμελάδα ντομάτα, κρεμμύδι ή ακόμη και κολοκύθα!

ΥΛΙΚΑ
Για τις φλογέρες
8 φύλλα ρυζιού
500 γρ. φέτα
150γρ. ελιές
3-4 πρέζες ρίγανη
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
2 ασπράδια αυγού
Για τη μαρμελάδα ντομάτας
7-8 ντομάτες
350 γρ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 φύλλα αρμπαρόριζας
Λίγο μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη μαρμελάδα
Αφαιρούμε από τις ντομάτες τους σπόρους και τις πολτοποιούμε στο multi. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την αρμπαρόριζα και βράζουμε μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Στο τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.
Για τις φλογέρες
Θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τις ελιές και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια με την κρέμα γάλακτος. Στρώνουμε τα φύλλα στον πάγκο σε ρομβικό σχήμα. Μοιράζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, αφήνοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο χωρίς να το διπλώσουμε. Το αλείφουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και κλείνουμε. Ψήνουμε τις φλογέρες σε ταψί με λαδόκολλα, στους 200 βαθμούς για 12'.

Πηγή: Δημήτρης Γιαννόπουλος - Καν' το όπως ο Άκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου