Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Για τη γιορτή της μητέρας

EDITORIAL


Η σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη στις μαμάδες.

Η μητέρα είναι ο πρώτος άνθρωπος που γνωρίζει ο άνθρωπος όταν γεννιέται. Μέσα από τα μάτια της μαθαίνει να βλέπει και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Δασκάλα, γιατρός και φίλη, είναι πάντοτε εκεί όταν τη χρειαζόμαστε. Είναι ο φύλακας άγγελος, που στέκεται πάντοτε στο πλευρό μας, έτοιμη να μας κλείσει στις προστατευτικές της φτερούγες. Η μητέρα είναι ο ήλιος, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το ηλιακό σύστημα της ζωής μας.

Η ίδια της ύπαρξη είναι ένα πολύτιμο δώρο. Και κάθε χρόνο έρχεται η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου να μας υπενθυμίσει να ανταποδώσουμε τούτο το σπάνιο δώρο. Με ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα λουλούδι, να την ευχαριστήσουμε για όλα· για κάθε λέξη, κάθε χάδι, κάθε στιγμή, για όλες της τις συμβουλές και τη φροντίδα της. Να την ευχαριστήσουμε που επέλεξε να γίνει η μαμά μας.

Παράλληλα με τις δικές μας μαμάδες, ολόκληρη η ζωή και η καθημερινότητά μας είναι περιτριγυρισμένη από μητέρες. Γιαγιάδες, θείες, αδελφές... Καθώς μεγαλώνουμε, βλέπουμε τις φίλες μας να γίνονται μητέρες και να μεταμορφώνονται, καθώς ενδύονται τον υπέρλαμπρο μανδύα της μητρότητας και τα μάτια τους φωτίζει η ανιδιοτελής αγάπη.

Η σημερινή μου καλημέρα είναι κάπως διαφορετική. Είναι αφιερωμένη στη μαμά μου, αλλά και στις μαμάδες όλου του κόσμου. Είναι αφιερωμένη στην κολλητή μου και στο μωράκι που φωτίζει τη ζωή της εδώ και ενάμιση χρόνο. Είναι αφιερωμένη σε όλες τις μητέρες που με περιβάλλουν  και στις λογοτεχνικές μητέρες που, διαβάζοντας βιβλία, τις αγάπησα. Και λίγο περισσότερο, είναι αφιερωμένη στα παιδιά, μεγάλα και μικρά, που γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα χωρίς τη δική τους μαμά και στις μαμάδες που «έφυγαν».

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, αποφάσισα να δώσω στο σημερινό editorial μια διαφορετική κατεύθυνση· σήμερα θα μιλήσουμε για δώρα. Συγκεκριμένα, για δώρα που μπορούμε να φτιάξουμε και να χαρίσουμε στις μαμάδες μας. Ω ναι, ακολουθεί DIY περιεχόμενο.

Gift boxes 
για τη γιορτή της μητέρας


Κάτι τέτοιες μέρες ξυπνάει μέσα μας η Μάρθα Στιούαρτ. Θέλουμε να φτιάξουμε «με τα χεράκια μας» δώρα για τους αγαπημένους μας, όπως τότε που ήμασταν παιδιά και μαζί με τη δασκάλα μας φτιάχναμε χειροτεχνίες για να τις πάρουμε μαζί στο σπίτι και περήφανα να τις χαρίσουμε στους γονείς μας. Όσο να 'ναι, όταν αφιερώνεις χρόνο σε ένα δώρο έχει διπλή αξία.

Το πιο σίγουρο και «ασφαλές» δώρο για ανάλογες περιστάσεις είναι ένα κουτί δώρου. Είναι εύκολο, οικονομικό και το κυριότερο: αφήνει πολλά περιθώρια φαντασίας. Μπορείς να δημιουργήσεις άπειρες παραλλαγές ως προς το περιεχόμενο και τη διακόσμηση. Τα gift boxes είναι ιδανικά για κάθε γιορτή που «απαιτεί» ένα συμβολικό δώρο. 

Είναι του Αγίου Βαλεντίνου; Ξέφυγε από τα «ζουζουνοξεράσματα» και τα κλισέ λούτρινα αρκουδάκια και ετοίμασε ένα κουτί δώρου για το αγόρι (ή το κορίτσι) σου και γέμισε το με μικρά δωράκια που ταιριάζουν στην προσωπικότητά του. Χριστούγεννα; Φτιάξε gift boxes με γουράκια και χειροποίητες λιχουδιές και χάρισε τα σε φίλους και συγγενείς. Γιορτάζεις το μυστικιστικό Halloween; Χάρισε «στοιχειωμένα» κουτιά δώρων στην παρέα σου. Κάνεις πάρτι; Φτιάξε για τους καλεσμένους σου κουτάκια που μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας(σαν μπομπονιέρες, αλλά στο πιο διασκεδαστικό). Χώρισε η κολλητή σου; Φτιαξ' της τη διάθεση με ένα «πακέτο φροντίδας», γεμάτο χαρτομάντηλα, σοκολάτες και την αγαπημένη της ταινία σε DVD(ξέρεις μωρέ, όλες τα έχουμε περάσει αυτά). Ψιτ, αγόρια! Ένα μυστικό θα σας πω και φυλάξτε το καλά στο μυαλό σας. Όταν η κοπέλα σας περνάει τις «δύσκολες μέρες του μήνα», χαρίστε της ένα «period care package», με όσα λαχταράει ή όσα της είναι απαραίτητα εκείνες τις ημέρες και αποφύγετε άπειρες ώρες μουρμούρας(το δώρο σας θα εκτιμηθεί δεόντως και να 'στε σίγουροι ότι την επόμενη εβδομάδα θα σας περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις).

Ξεκινάμε με το κουτί. Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα κουτιά από το εμπόριο ή να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Η κατασκευή ενός τετράγωνου κουτιού είναι τόσο απλή, που χρειάζεται ταλέντο για να αποτύχει.


Στο internet μπορείς να βρεις άπειρες ιδέες για κουτιά δώρων, αλλά και οδηγίες βήμα-βήμα πώς να τα φτιάξεις.

Έτοιμο το κουτί και τώρα θα σκέφτεστε τι μπορείτε να βάλετε μέσα. Και τι δεν μπορείτε να βάλετε! Οι πιθανότητες είναι άπειρες! Δεν θα σας αφήσω έτσι, όμως. Σας έχω ιδέες και για το περιεχόμενο.

Για τη γιορτή της μητέρας, μου φαίνεται πιο ταιριαστό ένα πακέτο γυναικείο και γλυκό, σαν τη μαμά. Γλυκές λιχουδιές, με μία έξτρα δόση χαριτωμενιάς. Φτιάξτε μια ποικιλία αγαπημένων γλυκών και τυλίξτε τα σε πουγκάκια από πολύχρωμη ζελατίνα ζαχαροπλαστικής(υπέροχες ζελατίνες με σχέδια έχω βρει και σε καταστήματα χαρτικών που πουλούσαν είδη χειροτεχνίας). Ένα δώρο που μπορείτε να χαρίσετε και στις φίλες σας που γιορτάζουν σήμερα(ή οποιαδήποτε άλλη μέρα) ή να το χρησιμοποιήσετε ως party favors σε πάρτι γένους θηλυκού(π.χ. Galentines Day για τα βαλεντινο-μπακούρια).


Από το gift box της μαμάς δε μπορούν, φυσικά, να λείπουν τα λουλούδια. Πρωτοτύπησε και χάρισε της ένα εδώδιμο μπουκέτο. Τι πιο γλυκό από σοκολατένια ροζ τριανταφυλλάκια;


Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους στα μπισκότα. Άπειρες παραλλαγές, για όλα τα γούστα και για όλες τις μαγειρικές ικανότητες(ε τι να κάνουμε, δεν είμαστε κι ο Παρλιάρος!).


Μία πρωτότυπη και άκρως λαχταριστή ιδέα είναι τα cake pops, που έχουν κατακτήσει πάρτι γενεθλίων και εναλλακτικούς γάμους. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι και τα cookie pops.


Δώστε στο gift box σας άρωμα Παρισιού, με ντελικάτα macarons.


Και τώρα που είπα Παρίσι, από το κουτί δεν μπορεί να λείπει ένας ροζέ αφρώδης οίνος. Επιλέξτε μία ατομική φιάλη και συμπεριλάβετε, αν θέλετε, ένα κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας. Σε κάβες και σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε αφρώδη κρασιά και σαμπάνιες σε μίνι μπουκαλάκια(το κόστος στα μπουκάλια των 200ml κυμαίνεται από 3€ μέχρι 20€ περίπου). Το ποτήρι μπορεί να είναι κρυστάλλινο και να αποτελεί το κυρίως μέρος του δώρου ή να είναι πλαστικό(στην αγορά μπορείτε να βρείτε κολονάτα πλαστικά ποτήρια για πάρτι).


Αναπόσπαστο κομμάτι του gift box είναι, φυσικά, η ευχετήρια κάρτα. Μπορείτε να αγοράσετε, φυσικά, μία έτοιμη ή να χαρίσετε στην εορτάζουσα μια χειροποίητη κάρτα. Η επιλογή είναι δική σας. 
Είμαι σίγουρη ότι γνωρίζετε πώς να φτιάξετε τις δικές σας κάρτες από χαρτόνι(μπορείτε, άλλωστε, να βρείτε άπειρες ιδέες για περίτεχνες χειροποίητες κάρτες στο διαδίκτυο), γι' αυτό θα αναφέρω τα πιο τεμπέλικα tips για εύκολες κάρτες στο λεπτό. 
Είστε άσχετοι με τα καλλιτεχνικά; Η καλλιγραφία σάς είναι άγνωστη λέξη; Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση και για εμάς τους κακο-τέχνες και λέγεται «φωτοτυπάδικο»(καλά, δεν το λένε έτσι ακριβώς). Το ξέρατε ότι μπορείτε να εκτυπώσετε απευθείας σε χαρτόνι; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε την ευχετήρια κάρτα στον υπολογιστή(είτε στο πρόγραμμα της Microsoft για κάρτες, είτε απλά στο Word) και να την εκτυπώσετε σε ένα κατάστημα χαρτικών. Και αν η εικόνα δεν μπορεί να εκτυπωθεί στο χαρτόνι, κανένα πρόβλημα! Εκτυπώστε την σε χαρτί, κόψτε την και απλά κολλήστε την στο εξώφυλλο. Αναλόγως, μπορείτε να εκτυπώσετε σε χαρτί τις ευχές σας(σε Monotype Corsiva προφανώς) και να τις κολλήσετε επάνω σε έτοιμες κάρτες. Αντί, λοιπόν, να κοπιάζετε με καλλιτεχνήματα που «δεν σας θέλουν», βρείτε στο ίντερνετ την εικόνα της προτίμησής σας, γράψτε το ευχετήριο μήνυμά σας και εκτυπώστε τα.


Αν, πάλι, έχετε βαρεθεί τις «παραδοσιακές» -τσακισμένες στη μέση- ευχετήριες κάρτες, εκτυπώστε ένα ποίημα για τη γιορτή της μητέρας σε Α5(ή μικρότερη) σελίδα· είτε απευθείας σε χαρτόνι, είτε πρώτα σε χαρτί(όπως αναφέρθηκε πρωτύτερα).

Αν σχεδιάζετε να το δώσετε πρωί, μπορείτε να μεταμορφώσετε το gift box σε breakfast box και να μετατρέψετε το δώρο σε πρωινό στο κρεβάτι(περισσότερα για τα breakfast boxes θα πούμε μία άλλη φορά).

* Ωραίο το κουτάκι που φτιάξαμε, ας δούμε όμως και μερικές μη βρώσιμες παραλλαγές. *

Αντί για ένα γευστικό δώρο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα χαλαρωτικό πακέτο. Ως γνωστόν, μία μητέρα δουλεύει για δέκα χωρίς καν να πληρώνεται γι' αυτό. Ένα συμβολικό δωράκι που μπορούμε να χαρίσουμε σε μια πολυάσχολη μητέρα είναι να φέρουμε το spa στο σπίτι της. Ένα κουτί που θα αγαπήσει κάθε γυναίκα. 

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Μα φυσικά ετοιμάζοντας ένα gift box για ένα χαλαρωτικό μπάνιο. 


Τη βάση για το πακέτο αποτελεί ένα βαζάκι με σπιτικά αρωματικά άλατα. Αν θέλετε κάτι πιο εντυπωσιακό, μπορείτε, βεβαίως, να φτιάξετε μία ολοκληρωμένη σειρά με χειροποίητα καλλυντικά για το μπάνιο.


Προσθέστε μερικά αρωματικά κεριά για να δημιουργήσουν μία ονειρική ατμόσφαιρα στο μπάνιο.


Φυσικά, το αλκοόλ δε μπορεί να λείπει ούτε από αυτό το πακέτο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σαμπάνια με ένα ατομικό μπουκαλάκι κόκκινου κρασιού. Ιδανικά, συνοδέψτε το με ένα πακετάκι σοκολατάκια ή macarons.


Απογειώστε το gift box με ένα πακέτο ροδοπέταλα.

Αν θέλετε κάτι πιο απλό(και οικονομικό), μπορείτε να φτιάξετε ένα «μίνι» spa box. Τα μίνι κουτάκια είναι, επίσης, ιδανικά ως αναμνηστικά δώρα σε πάρτι.


Μπορείτε να φτιάξετε ένα κουτί-σπιρτόκουτο και να τοποθετήσετε μέσα ένα σοκολατάκι, ένα βαζάκι αρωματικά άλατα και ένα ρεσώ. 

Εναλλακτικά, φτιάξτε μία βρώσιμη παραλλαγή του mini spa box και χαρίστε τη μαζί με τον πρωινό καφέ(κάτι σαν breakfast box, αλλά πιο μινιόν). Αντικαταστήστε τα άλατα με χρωματιστή ζάχαρη και το ρεσώ με ένα εβαπορέ γαλατάκι και έχετε τον τέλειο δίσκο πρωινού! Ιδανικό party favor, αν αποφασίσετε να οργανώσετε ένα brunch στο σπίτι σας.

Η τελευταία παραλλαγή του gift box, που αποφάσισα να σας παρουσιάσω, δεν είναι ένα gift box αυτό καθαυτό, αλλά ένας πιο εντυπωσιακός τρόπος για να προσφέρουμε λουλούδια. Είναι ένα κουτί-γλαστράκι.


Οδηγίες για να φτιάξετε το δικό σας μπουκέτο-γλαστράκι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου