Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Αρχές Μαγικής Οικονομικής Θεωρίας

"Wizardfest", το φετινό μας αφιέρωμα.
Με άλλα λόγια, το ιστολόγιο παντρεύει το μυστικισμό του Halloween με την πανηγυρικότητα των Χριστουγέννων, ταξιδεύοντας μας σε χιονισμένα κάστρα, παγωμένες πολιτείες και πλανήτες χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ντύνω το ιστολόγιο με λαμπυρίζουσες χιονονιφάδες στο μαγεμένο ουρανό της μεγάλης τραπεζαρίας του Hogwarts και φορώ τον επίσημο μου μανδύα. Στην ακαδημία μαγισσών θα περάσουμε φέτος λευκές χριστουγεννιάτικες νύχτες μπροστά στο τζάκι του εντευκτηρίου μας, θα παίξουμε χιονοπόλεμο δίπλα στην παγωμένη λίμνη του Hogwarts, θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του Hogsmeade, θα πιούμε βουτυρόμπυρα και ουίσκι της φωτιάς στα Τρία Σκουπόξυλα, θα λικνιστούμε στο χορό του χειμερινού ηλιοστασίου, θα μελετήσουμε ξόρκια και θα αναζητήσουμε φανταστικά πλάσματα.

Απόψε θα είμαι ο ξεναγός σας. Κρατάτε πάντοτε στο μυαλό σας την αφηγήτρια του αφιερώματος Halloween, με μία δόση ανεμελιάς στο φίλτρο των μαγικών της λέξεων. Μη χάσετε από τα μάτια σας το μυτερό μου καπέλο, καθώς θα περιπλανιόμαστε στις μυστικές αίθουσες και τις μετακινούμενες σκάλες του μαγεμένου μας κάστρου. Τα χείλη μου, κατακόκκινα σαν το θυρεό του Gryffindor, ψιθυρίζουν ασταμάτητα προστατευτικά ξόρκια. Ή μήπως είναι σκοτεινές κατάρες; Το θρόισμα ενός μαύρου μανδύα με πορφυρή επένδυση, αντηχεί σαν μελωδία στα αυτιά μας. Ή μήπως είναι το βάδισμα κάποιου φανταστικού πλάσματος μέσα στο απαγορευμένο δάσος; Οι αναρτήσεις μας θα είναι πολυπρισματικές και πολυποίκιλες, όπως η ίδια η φύση τούτου του μεικτού αφιερώματος. Το μειδίαμα της μυστηριώδους αφηγήτριας παραμένει πάντοτε γοητευτικά απειλητικό. Η γενναιότητα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς φόβο, όπως το φως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σκοτάδι. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από τη βασανιστική αγωνία των άγρυπνων νυχτών παρέα με τις σκέψεις σου...

Ας διεισδύσουμε στη νύχτα και ας κατακτήσουμε τη φευγαλέα γητεύτρα, την περιπέτεια.

***

Και τώρα που ανακαλύψαμε τη μαγική μας καριέρα, είναι καιρός να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα κέρδη μας. Το κουδούνι χτυπά στην ακαδημία μαγισσών. Πρώτη ώρα: Αρχές Μαγικής Οικονομικής Θεωρίας. Έχουμε έναν ιδιαίτερο προσκεκλημένο σήμερα. Ο καλικάντζαρος Griphook, από τη μαγική τράπεζα Gringotts, θα μας εξηγήσει πόσο αξίζουν σε Muggle συνάλλαγμα οι γαλέρες, τα δρεπάνια και τα μαστίγια, που αποταμιεύουμε στο θησαυροφυλάκιό μας.


Ποια είναι η ισοτιμία των νομισμάτων του Χάρι Πότερ 
σε δολάρια και ευρώ;


Ένας χρήστης του Reddit έκανε τη μελέτη του και μας παρουσιάζει ορισμένα πρωτότυπα ευρήματα από τον μαγικό κόσμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Αν έχεις διαβάσει τα βιβλία Χάρι Πότερ ή αν έχεις τουλάχιστον δει τις ταινίες του, θα θυμάσαι έστω και αμυδρά τα περίεργα νομίσματα που χρησιμοποιούσαν οι μάγοι για τις συναλλαγές τους. Ως μεγάλος φαν του έργου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ο χρήστης aubieismyhomie του Reddit αποφάσισε να ρίξει άπλετο φως στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των μάγων για να μας δώσει μία ιδέα σχετικά με το πόσο κοστίζουν ορισμένα προϊόντα τους σε πραγματικά χρήματα.

Η Τράπεζα Γκρίνγκοτς
Μία πρώτη εικόνα σχετικά με το νόμισμα και τις υποδιαιρέσεις του μας δίνει ο Χάγκριντ όταν πηγαίνει τον Χάρι στην Τράπεζα Γκρίνγκοτς: κάθε χρυσή γαλέρα (galleon) ισοδυναμεί με 17 ασημένια δρεπάνια (sickles) και κάθε δρεπάνι με 29 χάλκινα μαστίγια (knuts). Αυτό σημαίνει ότι μία γαλέρα ισοδυναμεί με 493 μαστίγια. 

Έχοντας αυτό ως εκκίνηση, ο aubieismyhomie δημιούργησε μία λίστα με προϊόντα/υπηρεσίες των οποίων η τιμή αναφέρεται στα βιβλία. Για παράδειγμα, τρεις βουτυρομπύρες κοστίζουν 6 δρεπάνια, μία ζεστή σοκολάτα δύο δρεπάνια, ένα εισιτήριο στο Λεωφορείο των Ιπποτών έντεκα δρεπάνια, ενώ το βιβλίο της Ερμιόνης «Παρασκευή Μαγικών Φίλτρων για Προχωρημένους» κοστίζει εννέα γαλέρες.

Και με την επεξεργασία τέτοιων τιμών, ο χρήστης βρήκε σε πόσα δολάρια αντιστοιχεί το κάθε νόμισμα. Μία γαλέρα ισοδυναμεί με περίπου 25 δολάρια (22,5 ευρώ), ένα δρεπάνι με περίπου ενάμισι δολάριο (1,35 ευρώ) και ένα μαστίγιο με περίπου 5 σεντ του δολαρίου (5 σεντ του ευρώ). Έτσι, βάσει αυτού του μοντέλου, κατέληξε στις ισοδύναμες σε δολάρια τιμές για μαγικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σε γενικά συμπεράσματα. Ας δούμε κάποια παραδείγματα.

  • Τα μαγικά ραβδιά είναι σχετικά φθηνά. Ο Χάρι πλήρωσε επτά γαλέρες (περίπου 175 δολάρια ή 158 ευρώ) για να αγοράσει το δικό του. 
  • Η οικογένεια Ουέσλι είχε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Στην «Κάμαρα με τα Μυστικά», οι Ουέσλι είχαν στη θυρίδα τους στην τράπεζα μία γαλέρα και λίγα δρεπάνια, ποσό που ισοδυναμεί με 50-75 δολάρια. Μόνο με αυτά θα έπρεπε να αγοράσουν για όλα τα παιδιά βιβλία, καθώς και ρόμπες, ένα ραβδί και μία χύτρα για την Τζίνι που θα πήγαινε για πρώτη φορά στο Χόγκουαρτς. 
  • Ο Χάρι ήταν καλά τσεπωμένος, αλλά και γενναιόδωρος με τα λεφτά του. Είναι χαρακτηριστικό πως «έσκασε» 750 δολάρια (περίπου 675 ευρώ) ή 30 γαλέρες για να αγοράσει τρία ζευγάρια omnioculars (10 γαλέρες το καθένα) -για τον εαυτό του, τον Ρον και την Ερμιόνη- προκειμένου να παρακολουθήσει καλύτερα με την παρέα του το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουίντιτς. Επίσης, έδωσε ολόκληρο το έπαθλο των 1.000 γαλέρων (25.000 δολάρια ή 22.500 ευρώ) που κέρδισε από το Triwizard Tournament στους δίδυμους αδελφούς του Ρον για να ανοίξουν το μαγαζί με μαγικά τρικ που οραματίζονταν, επειδή ο ίδιος δεν είχε ανάγκη τα λεφτά. [διαβάστε εδώ πόσα περίπου χρήματα έχει ο Χάρι Πότερ στο θησαυροφυλάκιο του στη Γκρίνγκοτς]
  • Δύσκολοι καιροί για υπηρέτες. Ο Ντόμπι το ξωτικό κέρδιζε μόλις μία γαλέρα την εβδομάδα, ήτοι 25 δολάρια ή 22,5 ευρώ, μια και φαίνεται ότι δεν υπήρχε κατώτατος μισθός στον κόσμο των μάγων - ή εναλλακτικά ήταν τραγικά χαμηλός. Στη συνέχεια, όταν ο Ντόμπι απευθύνθηκε στον Ντάμπλντορ για μία δουλειά στο Χόγκουαρτς, ο διευθυντής του πρότεινε τα δεκαπλάσια λεφτά - ένας αξιοπρεπής μισθός για κάποιον που ουσιαστικά δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρήματα για στέγη και τροφή.
Πηγή: protothema.gr

4 σχόλια:

  1. Ρε ο Χάρι πάντα ήταν ψυχούλα! <3
    Πραγματικά όμως πάντα το αναρωτιόμουν πώς να είναι αντίστοιχα τα λεφτά των Μαγκλ με των Μάγων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πλάκα είναι ότι ώρες-ώρες ο Χάρι είναι ο πιο "παραγκωνισμένος" ήρωας από το φάντομ και ας είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας χαχαχαχα <3
      Βέβαια, αν δεις τις τιμές που γράφουν τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη του Χόγκουαρτς στο οπισθόφυλλο, δεν ταιριάζουν με αυτό το άρθρο, αλλά επειδή αναλογικά με την αξία των προϊόντων το βρίσκω ιδιαίτερα ακριβές, επιλέγω να πιστέψω ότι τα βιβλία είχαν χαμηλότερη τιμή για τους Μαγκλς χαχαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Ναι ισχύει αυτό....

      Χαχαχαχαχαχαχα πάλι καλά να λες :P

      Διαγραφή
    3. Παρηγορήσου, λέει, καημένε Μαγκλ με τα φτηνά βιβλία, αφού δε θα δεις τα φανταστικά πλάσματα ποτέ χαχαχαχαχα

      Διαγραφή